Dobry początek XII FESTIWALU NAUKI w Pile

XII Festiwal Nauki w Pile rozpoczęliśmy w poniedziałek 16 kwietnia od panelu SMAKI ŻYCIA, w którym mowa była o dobrych nawykach żywieniowych, jako drodze do zdrowego życia.
Wykład WSPÓŁCZESNA DIETETYKA A PRAWDZIWE ZDROWIE - CO OZNACZA DZIŚ DOBRE ODŻYWIANIE wygłosiła Dorota Łapa - dietetyk tradycyjnej medycyny chińskiej, założycielka Centrum Zdrowego Odżywiania „Orkiszowe Pola”.
Opowiedziała, jakie podejście do żywienia, towarzyszą ludziom w podeszłym wieku, reprezentującym różne kultury oraz jakie są współczesne podejścia dietetyczne. Usłyszeliśmy o wpływach dietetyki profilaktycznej i leczniczej oraz zasadach tradycyjnej medycyny chińskiej, która każdy problem zdrowotny stara się rozwiązywać holistycznie, przy pomocy odżywiania, ziół, zabiegów i wszelakich naturalnych środków, powiązanych ze stanem psychicznym pacjentów.

CZYTAJ ETYKIETY, BO WARTO WIEDZIEĆ, CO JESZ to z kolei pogadanka o monitorowaniu składu produktów żywieniowych, którą przeprowadziła Karolina Chęś - mgr inż. ochrony środowiska, doradca żywieniowy, założycielka Akademii Równowagi.

Spotkania te, uzupełnione zostały atrakcyjnymi prezentacjami i WARSZTATAMI KULINARNYMI w wykonaniu Justyny Jasoń-Pawłowskiej , która omówiła sposób przygotowania słodyczy bez cukru, kremu czekoladowego i zdrowych koktajli warzywnych i owocowych, które uczestnicy warsztatów mieli przyjemność wykonać osobiście i posmakować.

Pierwszy dzień festiwalowych przedsięwzięć wzbudził ogromne zainteresowanie mieszkańców, znacznie przekraczające możliwości organizacyjne zaplanowanych zajęć.
Szczęśliwi ich uczestnicy wzięli także udział w losowaniu cennych nagród: książek autorstwa Doroty Łapy, kosza ze zdrowymi produktami, ufundowanymi  przez pilską firmę Biosfera oraz kompletów upominków PWSZ w Pile.

Organizatorzy serdecznie dziękują uczniom Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile za pomoc w sprawnym przeprowadzeniu części praktycznej, a przede wszystkim Justynie Jasoń-Pawłowskiej za poprowadzenie tej części Festiwalu.